Korisni savjeti za molere početnike

8275_18

Nekoliko korisnih savjeta za krečenje

– Prije nego počnete sa krečenjem skavite valjak i četku , a nakon toga višak vlage odstranite na način što ćete valjak utrljati o neku površinu koja će upiti suvišnu vodu (može karton ili sl.).

– Prvi potez uvijek treba da ide ka gore jer će u suprotnom boja da se nakupi ispod valjka i curiće po zidu. U slučaju da vam se ipak desi greška i ostanu kapljice koje cure niz zid , odmah ih pređite valjkom jer ukoliko ih ostavite da se osuše biće mnogo teže da ih uklonite.

– Pojedini majstori kada žele da naprave dužu pauzu svoju četku i valjak operu , umotaju u plastičnu kesu i ostave u frižider. U svakom slučaju ono što je najbitnije ako pravite duže pauze je da svoj alat dobro oerete. 

– Stolariju je najbolje zaštititi trakom koja je predviđena za zaštitu. Ali ukoliko nemate traku korisno je da je prebrišete mokrom krpom, jer će se mnogo lakše oprati ukoliko bude nakapana farbom.

– Da li znate zašto se plafon najčešće kreči bijelom bojom? Razlog je taj što bijeli plafon stvara iluziju visine. U slučaju da ga krečite isom bojom kao i zidove dobićete iluziju širine. 

–  Ukoliko birate boju za vaš zid na kompjuterskom programu znajte da nijansa koju vidite ne mora da bude ista kao ona koja će krasiti vaš zid. Više je faktora zašto je to tako, ali najbitnija je svjetlost. Ona je drugačija na različitim monitorima, a i refleksija sunca u sobi će davati nijansu koja neće biti apsolutno ista kao ona koju ste vidjeli i odabrali na kompjuteru. 

– Ako nakon lrečenja zidovi ne izgledaju baš onako kako ste željeli imate rešenja za popravku. Ukoliko je nijansa previše tamna, onda u ostatak farbe dodajte bijelu boju i adekvatno tome vode i nakon što se zid osuši opet ga prefarbajte. Dobićete svjetliju nijansu. Ukoliko je situacija obratna i tražite još tamniju boju ne predlažemo da sami dodajete boje jer je jako teško pogoditi istu nijansu, već dođite do Kamleona i zajedno ćemo naći rešenje. A ukoliko vam se čini da je boja koju ste nanijeli pretamna , sačekajte da se zid osuši i tek tada donesite odluku šta ćete raditi. Boja je značajno tamnija odmah nakon krečenja, nego nakon šest sati sušenja.