RIJEŠITE SE BUĐI, KONDENZACIJE I VLAGE

53Buđ koja se javlja na zidovima prostorija je jako neprijatan i nezdrav prizor i zato je neophodno da je uklonite i spriječite njeno ponovno pojavljivanje. Postoji veliki izbor sredstava koja efikasno rešavaju ovaj problem i sva djeluju na sličnim principima. Proizvođači savjetuju da se svako sredstvo koristi po priloženom uputstvu za upotrebu. I ovo je jako bitno. Međutim, ukoliko imate bilo kakvu nedoumicu prilikom korišćenja pozovite nas, posjetite ili pišite na Facebook stranu Kameleona.  

Za početak da pojasnimo zašto se javlja buđ. Najčešći razlog je velika vlažnost vazduha u prostoriji. Kada je vlažnost iznad 70% dolazi do lijepljenja kapljica po zidovima, kondenzacije i pojeve buđi. Da bi to spriječili potrebno je preduzeti mjere prije pojave hladnijih i kišnih dana. Postoje sredstva poput Szop kondenz i Perma white koja se nanose na zid i koja rešavaju problem.

Stop kondenz je premaz na bazi lateksa. Sadrži čestice mineralnog praha koje imaju osobinu da upijaju toplotu iz prostorije i kasnije je emituju radi zagrijavanja hladnih površina. Površina koja je obrađena ovim termopremazom toplija je do 5°C od one koja nije premazana. Količina toplote koja se akumulira obezbjeđuje da čak i kada je u prostoriji relativna vlažnost do 90%, sprečava kondenzaciju i tako definitivno eliminiše uslove za pojavu buđi. Ukoliko je već postojala buđ na zidu, preporučuje se nanošenje StopKondenza u pojasu širem za oko 20cm od zahvaćene površine. Kada se površina potpuno osuši može se prefarbati standardnim disperzionim bojama.

50Perma white je boja visokih performansi na lateks – akrilnoj bazi. Za razliku od običnih boja, on stvara snažni, izdržljivi, vodoperivi završni sloj koji podnosi vlagu i odbija prljavštinu. Izvrstan je za upotrebu na svim unutrašnjim površinama. Može se nanijeti na zidove ili plafone preko maltera, glet mase, gips kartona, preko postojeće boje, metala,
stakla, drveta … Nakon uklanjanja postojeće buđi , dva sloja Perma white-a će osigurati da bilo koji interijer izgleda svijetlo i lijepo godinama.

Na tržištu se može pronaći akrilna boja za zidove protiv buđi, koja u svom sastavu ima i fungicide, koji onemogućavaju ponovno pojavljivanje buđi na zidovima. Korišćenjem ove specijalizovane boje za zidove, dugoročno i pouzdano ste riješili problem sa pojavom buđi.

34U ponudi Kameleona imamo Jupolov Citro. To je boja s efikasnom zaštitom protiv buđi, izrađena na bazi vodene disperzije polimjernih veziva. Pogodna je prije svega za dekorativnu zaštitu zidova i plafona gdje zbog visoke vlažnosti vazduha postoji velika verovatnoća pojave kondenza i time velika vjerovatnoća za intenzivan razvoj različitih vrsta zidnih buđi. Preporučuje se prije svega za kuhinje, kupatila i druge prostorije gdje za dekarativnu obradu nije zahtijevana upotreba boja otpornih na mokro brisanje.

U Kamelonu možete nači i ostala sredstva za rešavanje problema buđi i vlage poput: absorbera vlage, Vlaga stop 360, air max, Jubocid, SK Cleaner, Sanitol, Algicid plus, Sanitol Helios, Jupol Citro, Knauf odstranjivač buđi…

Kameleon! Prilagođava se vama.