ADAPTIRAN OSMI DOM

ŽIVOT U 12 KVADRATA BEZ IKAKVIH PRIMANJA

Život samohranih majki , kao izuzetno ranjive kategorije društva, može da bude jako težak. Jedan od primjera koji svjedoči tome je i Ema Pajević, majka dvoje djece od dvije i tri godine. Njih troje žive u iznajmljenih 12 kvadrata, od čega je 10 jedna soba u kojoj borave, spavaju, igraju se, objeduju …  Međutim, nedostatak prostora nije najveći problem sa kojim se suočavaju majka i njena djeca. Ema nije zaposlena, nema nikakvu socijalnu i materijalnu pomoć jer još nije zvanično razvedena. Kroz suze priča da je jedan euro za nju veliki i da se često desi da ni taj jedan dnevno nema.   

„Preteško mi je. Ali borim se. Djeca su mi hvala Bogu zdravo, pa sa te strane nemam brigu, a sa druge strane …preteško. Ali majka sam , moram da se borim“ , kaže Ema.

Garsonjera koju iznajmljuje je dom koji nije birala. Srećna je što i to imaju, jer ne zna kako bi drugačije. Kupatilo je u zapuštenom stanju, bez mašine za veš, kade, ispravnih vodovodnih instalacija… Djecu kupa na pločicama. Upravo zbog ovakvih uslova boravka u stanu, ekipa akcije „Osmijehom oboji dom“ došla je kod Eme kako bi sanirali oštećenja, uklonili posledice vlage i buđi, ogletovali i okrečili stan, ofarbali stolariju i popravili što je neophodno.

„Ema je hrabra i požrtvovana žena, koju život nije štedio. Uslovi u kojima podiže dvoje djece su ispod granice apsolutnog siromaštva. Naša obaveza je da pomognemo porodice koje  se bore da prežive i mimo akcije koju sprovodimo. Zato smo sa zadovoljstvom radili u namjeri da ovoj porodici uljepšamo dom“, kazali su iz Boja i lakova Kameleon, koji u saradnji sa kompanijom Maxima iz Lučana sprovode akciju.

Dom Eme i djece nakon nekoliko dana dobio je drugačiji izgled.

„Nemam riječi da opišem koliko sam oduševljena kako sve izgleda lijepo. Ovo je možda malo za nekoga ko je u mogućnosti da uradi adaptaciju, ali za mene i djecu ovo je ogromno, jer ko zna da li bi ikada mogli da priuštimo ovako nešto. Hvala svima koji su na bilo koji način učestvovali“, kazala je Ema nakon završenog posla.

Ovaj dom je osmi od ukupno deset koliko je planirano da se uredi ove godine. Akcija se sprovodi već četvrtu godinu, a i ovoga puta je pomoć stigla i od komapnija Beorol i Multicom, kao i od Avona i butika Bisa.