UREĐEN DRUGI DOM

BOLJI USLOVI ZA TRI GENERACIJE

Društveno odgovorna akcija „Osmijehom oboji dom 2019.“ nastavljena je uređenjem doma penzionerke Slobodanke Raković . Ona živi u dvospratnoj kući na Starom aerodromu. U vremenu kada se bolje živjelo napravljena je kuća, kaže nam Slobodanka. Međutim vrijeme je donijelo neku novu realnost i novo breme .

„Danas ovdje živim sa unukom kojoj sam staratelj. I sa kćerkom. Jedini izvor prihoda nam je moja penzija. A ona nije dovoljna za školovanje djevojčice koja je u trećem razredu , kao i za sve ostalo što je potrebno za normalan život“, kaže ova posvećena baka.

Na vrata njihovog doma zakucala je ekipa akcije „Osmijehom oboji dom“.

„Kada smo dobili informaciju o baki koja vodi brigu i podiže unuku od svoje skromne penzije, znali smo da treba da pomognemo. Njihova kuća je u solidnom stanju i prilično je velika, ali upravo to može da bude poseban teret u uslovima kada se nema dovoljno novca za održavanje. Zato smo odlučili da im pomognemo da imaju kvalitetnije i ugodnije uslove boravka“, kazali su iz firme Boje i lakovi Kameleon koja organizuje akciju.

Ovaj dom je drugi koji se adaptira u sklopu ovogodišnje akcije koju uz podršku kompanije Maxima iz Lučana organizuju Boje i lakovi Kameleon.

„Mnogo nam znači što će ovi ljudi da nam pomognu“, kaže Slobodanka i dodaje da već dugo nijesu ni okrečili.

Dok su majstori akcije lagano pripremali prostor za radove, vrijedna domaćica je kuvala kafu i pričala o svom životu. Na njenom licu kao da se oslikavala tragedija koja joj se dogodila. Velika fotografija kćerke koja je izgubila život u saobraćaju okačena je u dnevnom boravku.

„Mnogo toga sam preživjela. Nije lako, ali moram dalje. Moram da brinem o unuci, dok me zdravlje služi“, kaže Slobodanka.

U njenom domu je ofarbana stolarija, sanirana su oštećenja na zidovima i plafonima, popravljeno je predsoblje, ogletovani su zidovi koji su bili oštećeni, okrečen je čitav stan… Međutim to nije sve. Sava osiguranje im je doniralo novi frižider kako bi zamijenili postojeći koji nije dobro radio, a bio je star preko tri decenije. Od Mulitikoma su dobili smart telefon, dok su učenici Osnovne škole „Oktoih“ prikupili garderobu i školski pribor. Kompanija Beorol obezbijedila je alat za izvođenje radova.

„Sve izgleda predivno. Najmanje što mogu da uradim je da se zahvalim svima koji su učestvovali i pomogli nam. Sigurno ćemo pamtiti i znati da cijenimo“, kazala je Slobodanka nakon što su radovi završeni.

U međuvremenu, akcija „Osmijehom oboji dom“ je nastavljena prema planu koji podrazumijeva da se deset domova adaptira do decembra ove godine.