Kako ofarbati drvenu ogradu

AQUA MAX DRUGA Za farbanje ograde vam treba: farba za drvo (preporučujemo Aqua max), četka ili valjak, čelična i plastična četka i brusni papir, maska i rukavice, lepljiva traka i zaštitna folija.

Čak i neobojena ograda može da ima prljav ili truo sloj koji će uticati da nova farba otpadne, ili počne da se ljušti. Da se to ne bi desilo, na drvo prvo nanesite skidač boje a potom upotrijebite čeličnu četku da uklonite sloj koji može da vam pričini probleme. Nemojte čekati da se skidač boje osuši, već dok je još vlažan četkajte površinu. Na ovaj način uklonićete površinski, ali i sloj koji je počeo da trune.

Potom ogradu dobro operite vodom pod pritiskom. Zatim površinu operite sapunicom i rastvorom izbjeljivača. Sve dobro istrljajte krutom plastičnom četkom kako biste uklonili preostalu prljavštinu. Isperite vodom pod visokim pritiskom i ostavite da se drvo dobro osuši.

Kada se drvo osuši napuknuća, rupe i slične nepravilnosti morate da popravite. Najlakše je da ih brusnim papirom obradite, a potom ih popunite gitom za drvo. 

Savjet je da na drvo prvo nanesete osnovnu podlogu za boju a tek potom farbu za drvo. To možete da uradite četkom ili valjkom. Počnite od horizontalnih a nastavite sa vertikalnim letvama i to od vrha ka dnu. Sve obojite i sačekajte da se osuši. Po potrebi nanesite još jedan sloj farbe.